Gulasz z kurczaka z brokułami

 400 g fileta z kurczaka 

100 g wędzonego boczku 

2 ząbki czosnku 

20 g cebuli 

1serek filadelfia

50 g tartego parmezanu 

300 g brokuł

250 ml śmietanki 30 % 

400 ml bulionu 

sól i pieprz do smaku 

1 łyżeczka suszonego oregano 

100 g masła


Masło rozgrzać na patelni , mięso pokroić w kostkę i zarumienić , mięso powinno być praktycznie usmażone.

Wyjąc mięso na miseczkę dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek , smażyć aż cebula się zeszkli wlać bulion i śmietankę 

zagotować dodać ser filadelfia oraz parmezan mieszać aż sery się rozpuszczą 

dodać podzielone na różyczki brokuły , miękką część która zawiera błonnik gotować sos ok 7 minut 

dodać kurczaka doprawić oregano i pieprzem gotować jeszcze ok 3 minut 

na drugiej patelni usmażyć boczek w plasterkach pokruszyć go i dodać do sosu 

sos podawać z cukiniowym makaronem lub ryżem z kalafiora 

MAKRO    T   78 g    B   53 g    W   7 G