żeberka z kapustą

 1,5 kg żeberek 

1 kg kiszonej kapusty 

3 cebule ok 250 g 

1 główka czosnku ok 40 g 

1 łyżeczka kminu mielonego 

1,5 łyżeczki majeranku 

1 łyżeczka cząbru 

1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 

3 liście laurowe

5-6 ziarenek ziela angielskiego 

sól i pieprz

200 g tłuszczu do smażenia


Mięso umyć , podzielić na porcje ok 200 - 250 g.

Czosnek obrać przecisnąć przez praskę i dokładnie wymieszać z 1,5 łyżeczki soli , majerankiem , cząbrem oraz ostrą papryką.

Natrzeć mięso przyprawami , zostawić na 3 godziny, najlepiej na całą noc.

Cebulę obrać i pokroić w piórka 

Zamarynowane mięso obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złotego koloru. 

Kapustę odcisnąć  nadmiaru soku , podzielić na 2 części połowę wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego i posypać zmielonym kminkiem.

Na kapuście ułożyć żeberka z tłuszczem , cebulę , ziele angielskie, liście i posypać pieprzem. 

Wyłożyć pozostałą kapustę , oprószyć kminkiem i całość zalać 1,5 szklankami wody - dodać tłuszcz który ew.został. 

Piec 45 minut pod przykryciem 200 C , po tym czasie sprawdzić czy mięso jest miękkie jeśli piec jeszcze przez 15 minut. 


BWT CAŁOŚĆ - 2290 kcal. B 246 g  T 642 g W 39 g 

w 100 g. 263 kcal. B 8 g  T 22 g  W 1,3 g