1,5 kg żeberek
1 kg kiszonej kapusty
3 cebule ok 250 g
1 główka czosnku ok 40 g
1 łyżeczka kminu mielonego
1,5 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka cząbru
1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
3 liście laurowe
5-6 ziarenek ziela angielskiego
sól i pieprz
200 g tłuszczu do smażenia
Mięso umyć , podzielić na porcje ok 200 - 250 g.
Czosnek obrać przecisnąć przez praskę i dokładnie wymieszać z 1,5 łyżeczki soli , majerankiem , cząbrem oraz ostrą papryką.
Natrzeć mięso przyprawami , zostawić na 3 godziny, najlepiej na całą noc.
Cebulę obrać i pokroić w piórka
Zamarynowane mięso obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złotego koloru.
Kapustę odcisnąć nadmiaru soku , podzielić na 2 części połowę wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego i posypać zmielonym kminkiem.
Na kapuście ułożyć żeberka z tłuszczem , cebulę , ziele angielskie, liście i posypać pieprzem.
Wyłożyć pozostałą kapustę , oprószyć kminkiem i całość zalać 1,5 szklankami wody - dodać tłuszcz który ew.został.
Piec 45 minut pod przykryciem 200 C , po tym czasie sprawdzić czy mięso jest miękkie jeśli piec jeszcze przez 15 minut.
BWT CAŁOŚĆ - 2290 kcal. B 246 g T 642 g W 39 g
w 100 g. 263 kcal. B 8 g T 22 g W 1,3 g