karkówka pieczona w sosie śmieanowo - pieczarkowym

 1 kg karkówki 

100 g tłuszczu do smażenia ( smalec ) 

500 g pieczarek 

300 ml śmietanki 30 % 

100 g cebuli 

4 ząbki czosnku 

50 g papryczki chilii

słodka papryka mielona

gałka muszkatałowa

sól himalajska ,pieprze czarny 


Kakówkę pokroić na 1,5 cm  kotlety Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć mięso z każdej strony 

W naczyniu żaroodpornym ułożyć mięso na dnie , pieczarki pokroić w paski , cebulkę w kostkę , papryczki umyć i oczyścić , czosnek wycisnąć 

Na pozostałym tłuszczu przesmażyć warzywa , do warzyw dodać śmietanę oraz przyprawy poddusić chwilkę pod przykryciem 

Sos wyłożyć na plastry mięsa i zapiekać pod przykryciem  w tem 200 C przez 25 minut i kolejne 5-10 minut bez przykrycia

Całość 3887 cal    B 201 g , T 323 g   W 54 g 

w 100 g -  183 kcal    B 10 g T 16 g  W 3 g