1 kg karkówki
100 g tłuszczu do smażenia ( smalec )
500 g pieczarek
300 ml śmietanki 30 %
100 g cebuli
4 ząbki czosnku
50 g papryczki chilii
słodka papryka mielona
gałka muszkatałowa
sól himalajska ,pieprze czarny
Kakówkę pokroić na 1,5 cm kotlety Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć mięso z każdej strony
W naczyniu żaroodpornym ułożyć mięso na dnie , pieczarki pokroić w paski , cebulkę w kostkę , papryczki umyć i oczyścić , czosnek wycisnąć
Na pozostałym tłuszczu przesmażyć warzywa , do warzyw dodać śmietanę oraz przyprawy poddusić chwilkę pod przykryciem
Sos wyłożyć na plastry mięsa i zapiekać pod przykryciem w tem 200 C przez 25 minut i kolejne 5-10 minut bez przykrycia
Całość 3887 cal B 201 g , T 323 g W 54 g
w 100 g - 183 kcal B 10 g T 16 g W 3 g