1 kg karczku
3 duże cebule
sól himalajska
pieprz czarny
słodka papryka
50 g smalcu
Mięso umyć osuszyć pokroić w plastry ok 1,5 cm
pokrojone mięso przykryć folią lekko roztłuc tłuczkiem
oprószyć lekko solą i pieprzem oraz słodką papryką
Na rozgrzanym smalcu obsmażyć mięso krótko z każdej strony
Naczynie żaroodporne wysmarować smalcem i u łożyć w nim kawałki karkówki całość polać 5-6 łyżkami wody przykryć i piec w piekarniku 30 minut w tem 180 C
Po 30 minutach przewrócić każdy kawałek mięsa , podlać w razie potrzeby 2-3 łyżki wody i ponownie wstawić do piekarnika na 15 minut
Cebulkę pokroić w talarki zeszklić na tłuszczu , który pozostał po smażeniu mięsa
Gotową cebulkę wyłożyć na mięso razem z tłuszczem , przykryć i piec ponownie przez 15 minut
Taka karkówka świetnie sprawdza się z mixem sałat , mizerią , korniszonami i innymi warzywami nisko węglowodanowymi
MAKRO CAŁOŚĆ KCAL 2607 T 195,6 B 192,6 g W 22,8g