Karkówka pieczona


 1 kg karczku 

3 duże cebule

sól himalajska

pieprz czarny 

słodka papryka

50 g smalcu 


Mięso umyć osuszyć pokroić w plastry ok 1,5 cm 

pokrojone mięso przykryć folią lekko roztłuc tłuczkiem 

oprószyć lekko solą i pieprzem oraz słodką papryką

Na rozgrzanym smalcu obsmażyć mięso krótko z każdej strony

Naczynie żaroodporne wysmarować smalcem i u łożyć w nim kawałki karkówki  całość polać 5-6 łyżkami wody przykryć i piec w piekarniku 30 minut w tem 180 C 

Po 30 minutach przewrócić każdy kawałek mięsa , podlać w razie potrzeby 2-3 łyżki wody i ponownie wstawić do piekarnika na 15 minut


Cebulkę pokroić w talarki zeszklić na tłuszczu , który pozostał po smażeniu mięsa

Gotową cebulkę wyłożyć na mięso razem z tłuszczem , przykryć i piec ponownie przez 15 minut 

Taka karkówka świetnie sprawdza się z mixem sałat , mizerią , korniszonami i innymi warzywami nisko węglowodanowymi


MAKRO CAŁOŚĆ KCAL 2607   T  195,6   B  192,6 g  W 22,8g