Żurek

 100 g masła klarowanego 

200 g cebuli 

500 g boczku 

6 ziaren ziela

6 liści laurowych 

1 łyżeczka majeranku 

4 ząbki czosnku 

500 ml koncentratu barszczu 

160 g bulionu warzywnego 

400 g śmietanki 36 % 

500 g białej kiełbasy 

1 cytryna

40 g grzybów suszonych 

sól , pieprz , 1, 5litra wody 

Na maśle podsmażyć cebulę , posolić , 

Do ciepłej wody wlewamy zawartość bulionu warzywnego ( w słoiczku wywar winiar ) , dodajemy przyprawy , dolać koncentrat barszczu , dodajemy grzyby oraz białą kiełbasę 

do podsmażonej cebulki dodajemy pokrojony w kostkę boczek , po czasie wyciksamy czosnek

Na koniec dodać śmietanę 




MAKRO 100 G 140 kcal B 4,5 g  T 12,7 g  W 2 g