ZUPA SEROWA

 4 szklanki bulionu warzywnego

45 g mrożonej włoszczyzny 

15 g startego sera żółtego 

10 dag boczku wędzonego 

1 por

1/2 szklanki śmietany 30 % 

2 łyżki tartego chrzanu lub ze słoiczka

2 łyżki oliwy z oliwek 

1 ząbek czosnku 

1/2 łyżeczki kurkumy 

sól pieprz


do podania 4 łyżki startego sera


Ser zetrzeć na tarce , czosnek pokroić w cienkie plasterki , pora w plasterki 

w garnku rozgrzać oliwę podsmażyć pora aż się zeszkli, dodać do niej czosnek , wsypać włoszczyznę smażyć jeszcze ok 4 minut 

wlać bulion , zagotować , dodać chrzan ,gotować 15 minut pod przykryciem

w między czasie boczek pokroić w kostkę , dobrze wysmażyć , odsączyć na papierze z tłuszczu 

dodać ser do zupy wymieszać aż się dobrze rozpuści , 

śmietanę rozprowadzić w kuku zupy , zabielić zupę 

zupe przelać do miseczek dodać ser żółty i  boczek