4 szklanki bulionu warzywnego
45 g mrożonej włoszczyzny
15 g startego sera żółtego
10 dag boczku wędzonego
1 por
1/2 szklanki śmietany 30 %
2 łyżki tartego chrzanu lub ze słoiczka
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki kurkumy
sól pieprz
do podania 4 łyżki startego sera
Ser zetrzeć na tarce , czosnek pokroić w cienkie plasterki , pora w plasterki
w garnku rozgrzać oliwę podsmażyć pora aż się zeszkli, dodać do niej czosnek , wsypać włoszczyznę smażyć jeszcze ok 4 minut
wlać bulion , zagotować , dodać chrzan ,gotować 15 minut pod przykryciem
w między czasie boczek pokroić w kostkę , dobrze wysmażyć , odsączyć na papierze z tłuszczu
dodać ser do zupy wymieszać aż się dobrze rozpuści ,
śmietanę rozprowadzić w kuku zupy , zabielić zupę
zupe przelać do miseczek dodać ser żółty i boczek