DUŃSKA Z PORÓW

3-4 pory 

2 cebule

4 łyżki masła

4 szklanki bulionu 

kawałki  szynki 15 gram pokroić w paski  

10 dag łagodnego serka topionego 

1/2 szklanki gęstej śmietany

sól i pieprz

szczypta gałki muszkatałowej 

pół szklanki startego sera żółtego 

pół garści posiekanej natki pietruszki 


jasnego pora pociąć w prążki 

cebulę na drobną kostkę

na patelni roztopić masło podsmażyć pora i cebulę aż się zeszkli 

warzywa przełożyć do  garnka zalać bulionem , dodać szynkę gotować ok 20 minut , kiedy por będzie miękki dodać serek topiony ( lub mascarpone ) zupe doprawić solą i pieprzem , odrobiną gałki muszatałowej ,na koniec dodać osoloną śmietanę , podawać  z serem i natką pietruszki