Indyk w panierce parmeznowej

 4 porcje

500 g polędwiczki z indyka ( 4 porcje ) 

60 g parmezanu 

60 g mielonych migdałów ( mąki migdałowej )

1 jajko 

oliwa z oliwek


Indyka pokroić na kawałki ok 2 x 5 cm 

parmezan zetrzeć na tarce na drobnych oczkach i wymieszać z mielonymi migdałami 

w miseczce rozmącić jajko zanurzyć w nim mięso odstawić na 2 minuty 

mięso obtoczyć w mieszance serowej aby całe były pokryte panierką 

tak przygotowane mięso umieścić na kratce do pieczenia lub blaszce wyłożonej pergaminem całość lekko skropić oliwą z oliwek piec 15- 20 minut w zależności od wielkości pasków indyka

podawać na ciepło ze swoim ulubionym sosem najlepiej sos jogurtowo majonezowy z czosnkiem 

MAKRO 1 porcja    T 15, 50 g    B 37,50 g    W 0,90 g    kcal 295