Kremowa zupa toskańska

 

  • 1 kg tradycyjnej kiełbasy śniadaniowej
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 łodygi selera pokrojone w kostkę
  • 1/4 szklanki czosnku, pokrojonej w kostkę
  • 1 pokrojona grillowana papryka
  • 240 g serka śmietankowego
  • 3 szklanki bulionu wołowego
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 szklanka szpinaku lub rukoli

Sposób przygotowania:

Na dużej patelni podsmaż przez 5 minut kiełbasę śniadaniową. Odłóż ją na bok, a na patelnię wrzuć cebulę i seler. Smaż około 6 minut. 

Dodaj czosnek i kontynuuj smażenie, od czasu do czasu mieszając przez około 5 minut. 

Wrzuć z powrotem kiełbasę do warzyw i dodaj pieczoną czerwoną paprykę oraz ser śmietankowy.

 Czekaj do momentu aż ser się roztopi i przerzuć całość do garnka. Dolej bulion wołowy i doprowadź do wrzenia.

 Zdejmij z ognia i dolej śmietanę, do zupy. Ponownie podgrzej zupę aż zacznie wrzeć. Na koniec posyp całość szpinakiem lub rukolą.